Namnband på kläder och skor gör det mycket lättare för dig att hitta dina kläder när du vistas mellan mycket folk. När det finns t.ex. två jackor som ser lika ut och är lika storlekar, men de har namnband i nacken så man ser vems som är vems så behöver man inte oroa sig att man tar fel jacka. Det finns många olika sorters namnband, men de som kanske är bästa till just kläder är kanske de vävda namnbanden och strykbanden.

Vävda namnband

De vävda namnbanden är väldigt slitstarka så de håller väldigt bra. För att få fast dem på ett klädesplagg måste man sy dem, endera för hand eller med en symaskin. Dessa namnband är också lätt att ta bort och flytta till ett annat plagg om man köper nytt och vill ha kvar det samma namnbandet.

Strykband

Som man hör på namnet så skall man stryka fast detta sorters band. Det håller väldigt bra men kanske lite sämre än de som man syr fast, eftersom det är endast ett sorters lim på dessa band som fäster dem när det blir tillräckligt varmt. Det är bara att fästa bandet där du vill ha det och sedan sätta en bit bakplåtspapper på och stryka på i ca 15 sekunder. Sedan är det att ta bort pappret och sedan sitter bandet fast.

Hur ser de olika banden ut?

Man får välja font och färger själv på de vävda namnbanden, och dessutom finns det figurer som man kan lägga på både strykbanden och på de vävda banden så man säkert ser vems som är vems. Ett barn har väldigt lätt att känna igen sin egen figur och kan då hitta sina klädesplagg själv.
Dessa namnband är en väldigt billig och bra investering och hjälper både föräldrar och lärare att hitta rätt kläder till rätt barn.