Under hösten 2013 visade SVT en programserie som hette von Olssons kläder. Det kan låta som ett modeprogram men inriktningen var istället varför vi klär oss som vi gör och vad det ger för signaler till omgivningen. Första avsnittet tog upp hur man kan klä sig auktoritärt och andra om plagg som lyfter fram ens sexualitet utan att för den skulle vara minimalistiska. I första programmet fick programledaren se sex personer och gissa vilket yrke de hade. Han hade fem av sex rätt trots att de var klädda i sina vardagskläder som lika gärna kunde vara kofta och sjal, t-shirt och jeans eller skinnbyxor och skinnjacka.

Med andra ord talar klädseln om väldigt mycket för omgivningen vem man är, vad man står för och vad man jobbar med. Personens klädsel blir dess image och därmed en spegel av vad personen vill förmedla till sin omgivning. Titta inte minst på mc-gängen som med en enda skinnjacka kan skapa mycket blandande känslor hos de som ser dem åka förbi. De har verkligen lyckats med att förmedla sin personlighet med sina kläder.

Men att visa vem man är handlar inte bara om kläder. Föreställ dig att du möter en mycket modemedveten kvinna på gården utanför ditt hus. Allt sitter rätt och matchningen av färger är lika exakt som matchning av mönster och material. Det är inte en slump att skorna och jackan är av skinn och dessutom i samma nyans. Inte heller att mössan och halsduken har samma mönster. Sedan välkomnas du in till henne och ser hennes inredning. Här blandas rosa med rött, randigt med enfärgat och strukturen är som bortblåst.

Vad händer? Du som gäst omvärderar relativt snabbt din nya bekantskaps kunskap om mode och design. Från att föreställt dig att hon var modemedveten blir istället tanken att hon fått hjälp med kläderna eftersom inredningen skvallrar om ett totalt ointresse för färg och form. Bara på någon sekund har hon fallit djupt på listan över personer du skulle fråga om råd inom detta ämne.

Med andra ord bör både inredning och design i hemmet spegla samma sak som kläderna gör. Nästa gång du ska bli hembjuden till en person som du inte varit hemma hos förut – fundera på vad du förväntar dig för inredning och känsla i hemmet. Nästa steg blir att fundera över vad andra förväntar sig hos dig.