MH-arkit.se

Kategori: Kök

Att göra sitt hem veganskt

veganmat

Vegetarianism och veganism blir allt populärare i Västvärlden, i takt med att fler får upp ögonen för djurindustrins etiska tillkortakommanden och miljöpåverkan. Vilken som är skillnaden mellan de båda har de flesta rätt bra koll på. En vegetarian äter inte kött, men begränsar sig i regel inte i övrigt. En vegan tar ytterligare ett steg, och tar avstånd från mjölk- och äggprodukter i matlagningen. Men veganism handlar ju inte bara om vad vi äter. Det kan närmast ses som en livsstil i sig.

Det råder förstås delade meningar om vilka som får lov att kalla sig veganer, men en vanlig uppfattning är att en riktig vegan tar avstånd från alla animaliska produkter. Givetvis är det nästan omöjligt att göra fullt ut. Flera gånger kommer man att för personligt gagn nyttja – direkt eller indirekt – ting som vid något tillfälle under produktionen involverat djurs päls, ben eller till och med kött.

Läs hela inlägget

Bästa mattermosen?

Vilken är den bästa mattermosen?

Ja, allt beror på hur man resonerar men det finns några punkter man kan tänka på för att få så bra resultat som möjligt vid köp av en mattermos eller matlådetermos som den även kallas.

För det första ska man vara medveten om att den har dubbla funktioner dvs den ska hålla maten varm eller kan hålla maten kall. Men oavsett handlar det om att bevara temperaturen vilket är termosens viktigaste funktion. Det som avgör hur bra värmen hålls är materialet i första hand. Men om materialet är exakt lika har faktiskt formen en liten roll också. Om produkter jämförs inom kategorin t.ex. ”mattermos 1 liter” är det faktiskt formen som avgör vem som håller värmen bäst. Sök efter en låg termos som är rund. Detta eftersom arean som blir påverkad av kylan/värmen utifrån är större på de långsmala. Det kan låta detaljmässigt men det finns även en detalj till varför man bör välja de korta och breda. Den är mer funktionell! Försök att äta mat ur en långsmal termos och du kommer märka att det är riktigt svårt. Möjligtvis att det går om det är varmkorv som ska petas ut ur termosen men det funkar verkligen inte med köttfärssåsen.

Läs hela inlägget

Copyright © 2019 MH-arkit.se

Tema av Anders NorénUpp ↑