1385-1

Mögel är farligt för hälsan. Det förstör huset och sprider sig via luften. En ganska hemsk beskrivning på något som är ganska vanligt. Om du någon gång råkat vara i en situation med mögel i hemmet så vet du hur viktigt det är att bli av med det. Annars är det lätt för de som vistas i lokalen att utveckla allergier. Speciellt utsatta är små barn.

Med andra ord ska du så snabbt som möjligt ta hand om eventuella mögelangrepp. Helst med en sanering som inte tar allt för långt tid. Ibland kan du inte undvika att göra större ingrepp, som när möglet har spritt sig in i väggarna. Men annars finns det bra produkter som verkligen dödar sporerna. Kontakta gärna en professionell firma för att undvika ytterligare problem. Folks hälsa är beroende av det.

Det så farliga möglet

En fara med mögel är just att det sprids via luften. Om du torkar bort det med en trasa, vilket faller sig naturligt för de flesta, så kan du göra situationen värre. De små sporerna kan flyga utan att du ser dem, och fästa sig någon annanstans. Det allra bästa är naturligtvis att förhindra det från att uppstå. Med bra ventilation är det mindre risk att fukten får fotfäste i ett rum. Bra fönster som är tätade på rätt sätt kan vara en av lösningarna. Installationen av ventiler som skapar ett lagom stort drag är något annat.

Sedan bör du kontrollera ditt hus regelbundet. Lika väl som du ser till att alla takpannorna ligger på plats ska du se in i hörn och garderober. Speciellt viktigt är det på vinden eller i källaren. Nu när klimatet har förändrats måste du vara extra noga. De varma somrarna kan vara sköna. Men när de inte kompenseras av torra, kalla vintrar så är det lätt för fukt att få fotfäste. Då kommer gärna möglet, och du får en del arbete att göra. Det här kostar mögelsanering enligt Avfuktningsteknik.

 

1385-2

Renovera eller bygga nytt?

När ett hus blir skadat eller slitet så kommer frågan alltid upp om det lönar sig att renovera. Det samma gäller för ett större mögelangrepp. Ett bra exempel är skolor som inte alltid är byggda på rätt sätt. När mögel kommer in i skolorna kan det spridas via ventilationen. Bara tanken på alla barn som kan bli sjuka gör dig upprörd. Flera skolor har tvingats flytta eleverna eller stänga helt och hållet på grund av just mögel.

För du kan inte kompromissa med dessa angrepp. De måste botas helt och hållet, annars kan ingen vistas i lokalerna. Därför rivs vissa byggnader då mögelsaneringen är för kostsam. Läs mer i denna artikel i Helsingborgs Dagblad. Om det hunnit spridas allt för mycket innan det upptäcks kan det bli ett för stort arbete att sanera. Det är ganska tråkigt egentligen eftersom lösningen är mycket lättare om det upptäcks tidigt.

Du kan ta bort möglet och hindra att det kommer tillbaka. Men om det redan börjat gå in i väggarna eller spritts allt för mycket så blir det en större operation. Tänk vad mycket bättre det vore att inspektera varje rum och vrå regelbundet. Eller ännu bättre, se till att det finns bra ventilation så möglet aldrig får fotfäste. Mögel eller inte så har alla behov av ett sunt inneklimat.

Dyr sanering som tar tid

Nu är det inte bara storleken på angreppet som avgör om ett hus ska få stå kvar eller inte. Ibland kan möglet vara det sista strået. Speciellt om det är kommunen som äger byggnaden. De har så många hål att fylla att de måste vara helt säkra på att det lönar sig med en sanering. Dala-Demokraten skriver i den här artikeln om att långdragen mögelsaneringsprocess kan få stora konsekvenser.

Det är tråkigt för de verksamheter som befinner sig i byggnaden. De kanske vill sanera, och har fonder för det. Men om inte kommunen går med på det så har de inget val än att flytta till en annan fastighet. Vilket alla vet är lättare sagt än gjort. Har du ditt kontor eller mottagning på en bra plats så vill du inte gärna riskera att flytta allt någon annanstans. Mögel kan verkligen ställa till det.

1385-3

Var kommer möglet ifrån?

När du ser något grönt på brödet så tänker du direkt att det blivit gammalt. Men egentligen så är det inte åldern på maten som är problemet. Istället uppstår det mögel när miljön är gunstig för dem. En kylig, väl tillsluten plastpåse är som ett kalas för dem. De har gott om näring och kan växa till sig ifred.

Det samma kan ske i ett hus. Ser du inte ofta mögel på kallvindar eller andra utrymmen som inte används så ofta? Luften cirkulerar inte som den ska och möglet kan i lugn och ro växa till sig. Därav uppmaningen att inspektera huset. Först och främst ska du se till att omgivningarna inte är tillrättalagda för de små sporerna. De trivs inte i värme och inte heller med frisk luft. Med andra ord precis tvärtom mot människor. Men att hitta balansen mellan värme och kyla är inte alltid så lätt. Speciellt inte under vinterhalvåret. Fukt uppstår i både kök och badrum. Så vad kan du göra?

Ventilationen är grunden för allt gott. I alla fall när det kommer till att undvika mögel och främja din hälsa. På sina ställen kan det räcka med att öppna fönstren kortare eller längre perioder, men det är mer en extra lösning. Genom att installera de rätta verktygen för en god ventilering har du vunnit halva slaget.

Skulle du få ett mögelangrepp är det sanering som gäller. Helst med hjälp av en professionell firma som också kan ge dig råd om hur du ska undvika det i framtiden. Skapa en miljö där möglet inte trivs, men där familjen kan må bra. Kontrollera regelbundet att huset mår bra också, både på utsidan och inuti. Det tar tid och kan vara jobbigt. Men du har igen det genom att undvika fukt och mögel.