Vilken är den bästa mattermosen?

Ja, allt beror på hur man resonerar men det finns några punkter man kan tänka på för att få så bra resultat som möjligt vid köp av en mattermos eller matlådetermos som den även kallas.

För det första ska man vara medveten om att den har dubbla funktioner dvs den ska hålla maten varm eller kan hålla maten kall. Men oavsett handlar det om att bevara temperaturen vilket är termosens viktigaste funktion. Det som avgör hur bra värmen hålls är materialet i första hand. Men om materialet är exakt lika har faktiskt formen en liten roll också. Om produkter jämförs inom kategorin t.ex. ”mattermos 1 liter” är det faktiskt formen som avgör vem som håller värmen bäst. Sök efter en låg termos som är rund. Detta eftersom arean som blir påverkad av kylan/värmen utifrån är större på de långsmala. Det kan låta detaljmässigt men det finns även en detalj till varför man bör välja de korta och breda. Den är mer funktionell! Försök att äta mat ur en långsmal termos och du kommer märka att det är riktigt svårt. Möjligtvis att det går om det är varmkorv som ska petas ut ur termosen men det funkar verkligen inte med köttfärssåsen.

Det andra att tänka på är storleken. Ska du enbart ha mat till dig själv bör du välja en kring ca 0,5 liter. Mer än så äter man inte på en vanlig portion. Använder man en större mattermos bör man alltid fylla den eftersom det håller värmen bättre då. Köper man en på en liter får man helt enkelt ta med sig mat till både sig själv och någon annan på jobbet. Det är därför som barntermosarna även är mindre. Det är inte bara gulligare och enklare för barnen utan även en funktionell tanke då de ska vara helt fulla med mat när de används. Så köp storlek efter hur mycket du äter.