Att renovera badrummet är ingen lätt match, och det är ingen slump att det finns byggfirmor och hantverkare överallt. Det kräver ofta mångårig erfarenhet och expertis, och dessutom måste man följa branschråden och de regler som är satta. För det viktiga när man renoverar ett badrum bortsett från att det naturligtvis ska se bra ut är också att det ska vara ett godkänt utfört arbete. När man går till en seriös och pålitlig byggfirma så kan man vara säker på att jobbet blir utfört på ett yrkesprofessionellt vis, en seriös hantverkare är nämligen alltid behöriga. Men varför är det egentligen så viktig att vara behörig? Vad spelar det för roll om man har en stämpel på att man kan utföra våtrumsarbeten eller ej?

Föga förvånande så får ett badrum utstå mycket fukt och vatten under tiden det används. Allt ifrån morgonduschen till tandborstningen på kvällen, och så fort vi använder varmvatten så dunstar det i form av vattenånga. Vanligtvis i övriga hushållet vill man hålla fukt borta från väggar, golv och tak så mycket det bara går. Men i ett badrum så har man inte denna lyx, utan då måste man istället renovera med hänsyn till de höga fuktnivåerna. Med andra ord är det helt annorlunda mot andra typer av renoveringar man kan utföra i hemmet. Att täta och skydda mot fukt i ett badrum är lite utav en konstform, för ifall man råkar göra det minsta snedsteget så kan det resultera i mögel och förstört material. Fuktskador är ingen rolig historia, och det kostar ofta lika mycket som renoveringen att bli av med dem. Det är också därför försäkringsbolagen kräver att badrummet ska vara renoverat av någon som är behörig för våtrumsarbeten, annars så får man inte några pengar utbetalda vid eventuella skador. Detta blir ofta en otrevlig överraskning för lekmän som har renoverat badrummet själv i god tro att de ska komma billigare undan, det är i själva verket tvärtom.

Men vad innebär det att egentligen skydda badrummets kakel, klinkers, väggar och tak mot fuktskador? Vi kan ta en titt på en badrumsrenovering som utfördes helt exemplariskt i Stockholm. Det finns som du säkert förstår massvis utav byggfirmor som utför badrumsrenovering i Stockholm, men just denna blev genomförd i Tystberga. För att skydda mot vattenskador och fukt så monterades det in våtrumsskivor och fuktspärrar på både golv och väggar. Runt rören så sattes det sedan manschetter, och i hörnen så monterades det in fiberremsor. För att vara extra säker så målades taket och insidan av fönstret två gånger med våtrumsfärg.

Som du kanske märker är det en hel del moment i arbetet med att skydda badrummet mot fukt, och då är det tryggt att veta om att det blir utfört korrekt. Det är heller inte så konstigt att det ställs hårda krav på hantverkarna för att de ska få behörighet för våtrumsarbeten, man måste helt enkelt ha kompetensen och utbildningen. Så om du likt många har tänkt renovera badrummet, var noggrann med valet av hantverkare. Välj någon som är behörig och följer de branschregler som finns, då undviker du skador och kan använda badrummet i många år framöver. Lycka till!