Om ett rum ska andas Skottland kommer inredningen ha en stark inspiration från den engelska 1900-tals stilen samtidigt som den nationalistiska skotska stilen kommer att tydligt synas. Det som de flesta främst tänker på när det gäller skotsk inredning är det tartanmönster som känns igen från många kiltar. Här möts vertikala och horisontella linjer varandra av vanligtvis gröna, svarta och gula färger. Detta mot en varm röd bakgrund. Självklart måste detta kiltmönster vara med i inredningen för att den skotska känslan ska infinna sig men det finns även andra detaljer som karakterisera detta.

Någonstans på väggen bör det sitta en tavla på någon stor klanledare eller frihetskämpe. Detta inramat med rejäla ramar. För i likhet med den engelska äldre stilen så är det bulligt, murrigt, stort och rejält.

En annan detalj är en klassisk säckpipa. Ett instrument som en del älskar medan andra hatar ljudet av. Men oavsett vad man tycker om det läte som den ger så är den, tillsammans med kilten, den sak som främst förknippas med Skottland. Står man ut med lätet bör man ha ”Scotland The Brave” i högtalarna eftersom det troligtvis är den mest spelade och klassiska låt som framförs på säckpipa.

Tapeter då? Jo, visst finns det tapeter i tartanmönster.  Ett mönster som är formgivet av Vivienne Westwood har detta klassiska mönster och kostar ca 1200kr per rulle. Så smakar det så kostar det. Den finns i fem olika färgmönster och går att köpa på Cole & Son.

Nu är knappast tartantapeter något som karakteriserar skotsk inredning då det är sällan man ser detta mönster på skotska tapeter. Men det kan ändå ge rätt känsla.