För den som har gett sig in inredningsvärlden för första gången är det lätt att förvånas över hur många aspekter som måste tas i beaktning för att ett rum eller hem ska bli riktigt lyckat utseende- och funktionsmässigt. Tavlor måste hängas upp för att det inte ska eka, lampor med korrekt ljusstyrka måste sättas upp på rätt ställen, listan är om inte oändlig så ändå betydligt mer omfattande än vad man kanske tror efter en första funderare. Som tur är finns det, tack vare Internet, mängder av lättillgänglig information kring ämnet, och nedan följer ett par små tips som kanske kan komma till användning när du inreder ditt eller någon annans hem.

En fallgrop som nybörjare ofta faller i är att inreda för mörkt. Det kanske fungerar på sommaren när solen skiner hela dagen och halva natten, men när vintern nalkas och soltiden reduceras till ett minimum har man i princip bara lampor som ljuskälla, och oavsett hur starka dessa lampor är kan de inte emulera dagsljus, särskilt inte i ett rum med svarta gardiner och bokhyllor av mahogny. Det var när jag var på ett hotell i Haninge som jag gillar som det verkligen slog mig hur mycket inredningen spelar roll för ljuset; trots att det var becksvart ute kändes rummet väldigt ljust och fräscht, vilket var särskilt imponerande med tanke på rummets ringa storlek.

Om man bestämmer sig för att sätta igång med inredningen under vintern är det oftast inte något problem, eftersom man då förhållandevis snabbt kan se att ett rum blir för mörkt, men inreder man under sommaren kan det vara lätt att dra förhastade slutsatser och välja mörkare nyanser för att det inte ska bli ”för” ljust. En tumregel är att det är bättre att det blir för ljust än för mörkt, eftersom det är lätt att dämpa det inkommande solljuset med gardiner, medan det är betydligt svårare att lysa upp ett mört rum på ett bra sätt.

När det kommer till färgval är därför vitt och björk att föredra (särskilt i Sverige), då de reflekterar stora mängder ljus, och alltså gör rummet ljusare. Nog för att vita ytor har ett par nackdelar, som att smuts och skråmor syns lätt, men det är det helt klart värt när vintern kommer.